Sign Up |  Login

     
 
    My Blog |  Popular Posts |  Top 100 Blogs |  Recent Blogs |  Random Blogs |  Write a Blog |  Manage Categories  
   View Blog
 
 UNICEF'IN TARİHİNDE BÜYÜK ANLAR..

Unicef İyi Niyet Elçisi Sir Roger Moore'un anlatımıyla Unicef'in Tarihinden Büyük Anlar.

Birleşmiş Milletler 1946 da, Genel Kurulun ilk oturumunda UNICEF’i hayata geçirmiştir. Karar oy birliği ile alınmıştır. O sırada çalışanların sayısı 10'u bulmuyordu.

II. Dünya Savaşından sonrasındaki o ilk günlerde boydan boya Avrupa’da 6 milyondan fazla çocuğa her gün süt ve yemek verildi. Audrey Hepburn bu çocuklardan biriydi.

UNICEF’in dağıtım listesine ilaç, sabun ve giyecek girerken, Filistin ve Çin’deki çocuklara da ulaşır olduk.

1953 yılında UNICEF’in mandası sürekli hale geldiğinde Örgüt, 100 e yakın ülkede faal olarak çalışıyor, acil yardımların ötesinde her gün binlerce çocuğun ölümüne sebep olan yoksulluk, hastalık ve açlık kısır döngüsü ile mücadele ediyordu.
Çocuk Fonu, Birleşmiş Milletler çerçevesinde uluslararası iş birliğinin ve barışçı amaçların en canlı örneklerinden biridir.

Soğuk Savaş bütün hızıyla devam ederken, UNICEF küresel işbirliğinin gücü olmaya devam etti ve bu onu Nobel Barış Ödülü almaya kadar götürdü. Bu ödül ilk defa bir kişiye değil bir örgüte veriliyordu.

Düzinelerce ülke bağımsız uluslar şeklinde ortaya çıkarken, UNICEF Birleşmiş Milletler liderliğindeki küresel ortaklığın parçası olarak misyonunu acil yardımların ötesine taşıyıp kalkınma çalışmalarını yaygınlaştırıyor, 60lı 70li yıllar Örgüt için ‘kalkınma on-yılları’ oluyordu.
80li yıllar Afrika’ya kuraklık getirmişti. UNICEF kurtarma çalışmalarını koordine ederek bölgede 7 milyon insana düzenli olarak yiyecek sağladı.

UNICEF tabiiki boşlukta çalışmıyor; hedeflerimize erişmek için daima insanlarla beraberiz: hükümetlerle, bağışçılarla, insani yardım kuruluşlarıyla, iş dünyasıyla ve çocukların kendileriyle.

UNICEF bir ‘ilkler’ örgütüdür, ilklerden biri de 1957 de Danny Kaye’le başlayan, dünya çocuklarının durumuna dikkat çekmek için dünya kamu oyunun çok iyi tanıdığı şahsiyetlerin yardımlarını istemek gibi devrim sayılabilecek hareketti.

Giderek UNICEF’in kalkınma örgütü olarak rolü daha belirginleşiyor ve Örgüt çocukların kurtarılmasına bir devrim getiriyor; evrensel bağışıklama büyüyor; Yugoslavya ve El Salvador gibi ülkelerde büyük bağışıklama kampanyalarını sürdürmek için ateşkesler dahi ilân ettirebiliyoruz.

Milyonlarca eve ulaşıp annelere babalara ağızdan sıvı tedavisini öğrettik. İshalden çocuk ölümlerini durdurmak için en basit ve etkin yol.
1989 da, UNICEF çocuklara karşı davranışlara belirli etikler getirmek için önder oluyor ve ortaya çıkan Çocuk Hakları Bildirgesi Birleşmiş Milletler Genel Kurulundan geçtikten sonra çok kısa zamanda tarihin en yaygın kabul görmüş insan hakları antlaşması oluyor.

90lar Dünya Çocuk Zirvesi ile başlıyor, çocuk sorunlarını konuşmak üzere şimdiye kadar görülmemiş çoklukta dünya lideri bir araya geliyor.

Bu arada yaygın A vitamini ve mikronutrient dağıtımı kesintisiz sürmekte; UNICEF Hindistan Bürosunun geliştirdiği ‘tuzun iyotlanması’ yöntemi global standart haline gelmektedir.

2001’in başlarında güney Sudan’da UNICEF neviinin en büyük operasyonu ile 8-18 yaş arası 3,500 çocuk askeri çatışma sahalarından uçaklarla çekip kurtarmıştır.

Taliban’ın düşürülmesinden sonra Afgan çocuklarını okullara döndürmemiz, acil durumlardaki çalışmalarımızla ilgili yeni tepkilerimizi ortaya koymuştur. Şaşırtıcı sayıda çocuk, özellikle kız çocuğu, bir zamanlar kendileri için yasaklanan sınıflarına geri dönmüşlerdir.

2001 de ‘Çocuklar için Evet Deyin’ kampanyası milyonlarca çocuk ve yetişkini bir araya getirmiş; 2002 yılındaki Birleşmiş Milletler Çocuk Özel Oturumu tamamen çocuklara adanan ve yine çocukların delege olarak katıldığı ilk oturum olmuştur.

Bugün UNICEF’in temel politikası, çocukların sesini, politika üreticilerinin, karar vericilerininkine eşit hale getirmektir.

HIV/AIDS pandemiğinin çocukları ve gençleri hızla artan şekilde etkilemesiyle,UNICEF dünyayı çocuklar için, AIDS’e karşı birleşmeye çağırmıştır.
Global kalkınma bizim misyonumuzun aslını oluştursa da, UNICEF işe nereden başladığını hiç unutmamıştır. Biz hâlâ acil durumlara acil yardım sevk etmeye ve felâketlerin vurduğu her yere travma sonrası bakım götürmeye devam etmekteyiz.

Milyonların için rüyalarının, hayallerinin gerçeğe dönüşmesine yardımcı olduk. Dünyanın çocuklara bakışını değiştirdik.

Bugün, 60 yıl sonra, UNICEF çocukların en etkin ve güçlü savunucusudur. Bizim ve 8000 meslektaşımızın misyonunun global hedefi her yerde aynıdır:

Bütün çocukların sağlık, eğitim, eşitlik ve korunma haklarını garanti altına almak için dünyayı birleştirmek,
Bu bizim misyonumuzdur.
Çocuklar için birleşin.

Sir Roger Moore
UNICEF İyi Niyet Elçisi

TUNALIM..
    Posted by tunalim on 2008-02-07 14:59:57 | Rating: | Views: 75
    Email This to a Friend            Print This Blog Post  

  Bookmark:
Permalink:  
   Blog Comments

Nothing found
Would you like to comment?

    (Maximum characters: 5000)
    You have characters left.
  
  Security code:  
                        
                         Refresh Image
                         
  Blog Information
 

tunalim
Çanakkale, Turkey

Latest Posts

 BATININ DA KURTULUŞU...
 TÜRK MİLLETİ SERVET...
 ABD de BÜYÜK...
 TÜRKİYE'YE...
 TÜRKİYE BU DURUMA...

tunalim's Links

 No links found

Blog Categories

 Nothing found

Blog Archive

 October 2008 (1)
 August 2008 (1)
 July 2008 (1)
 June 2008 (1)
 April 2008 (2)
 March 2008 (4)
 February 2008 (11)

Comment Archives

 No comments found

   Bookmarked Posts
THE...
ABD...
İNSANI...